Istoria brandului BOURJOIS

Un brand nascut sub semnul teatrului

De  la batoane colorate grase destinate comediantilor…la « Fabrique Spéciale de Produits pour la Beauté des Dames »

Iar povestea incepe…

In urma cu aproape 150 de ani, undeva la mijocul secolului al XIX-lea universul cosmeticelor abia prindea contur. In 1862, pe marile bulevarde pariziene, Joseph-Albert Ponsin, vizionar de geniu, comediant si cosmetolog concepe primele sale produse cosmetice destinate actorilor. Astfel, primele sale creatii iau forma unor batoane colorate pe baza de grasime, intr-o paleta variata de nuante, regasite sub nume amuzante precum: Jaloux, Amoureux…

des_batons_de_grime_pour_les_comediens_a_la_fabrique_speciale_de_produits_pour_la_beaute_des_dames

In scurt timp paleta sa de machiaj se extinde cu mare viteza, delicatetea si diversitatea fardurilor sale cunoscand un succes ce se propaga dincolo de sfera actorilor si a actritelor. Titulatura de “Furnizor pentru Teatre” inscrisa pe ambalajele produselor cedeaza locul unui nou inscris: “Fabrica Speciala de Produse dedicate frumusetii femeilor”(“Fabrique Spéciale de Produits pour la Beauté des Dames”).

brand-bourjois-istoria-primul-produs-bourjois

Incepand cu 1863, Bourjois pune la punct procedeul specific de fabricatie a fardurilor – metoda de coacere. Astfel ia nastere Micuta cutie rotunda, produsul emblematic marca Bourjois.

Celebra reteta de fabricatie iese la iveala in urma unui demers ce isi propunea sa rapunda la intrebarea “cum sa obtii o textura pudrata extrem de fina si matasoasa menita sa imbrace chipurile femeilor intr-o culoare transparenta si delicata pentru piele”.

Reteta gasita: un mix de pudra si apa, turnat in matrite bombate si trecuta ulterior prin cuptor…procedeu de fabricatie pe care Bourjois l-a pastrat inca din 1863.

150 de ani de experienta – garantia certa a unui savoir-faire de exceptie

brand-bourjois-istoria-primul-produs-bourjois-balsam

 

Pudra Bourjois premiata in cadrul expozitiilor universale

brand-bourjois-istoria-primul-produs-bourjois-pudra

In 1879 Bourjoisa lanseaza pudra de orez de Java, ce promitea iluminarea tenului si catifelarea pielii: femeile o adopta imediat si astfel Bourjois se extinde la nivel international. Urmare a acestui succes de exceptie, in 1891, o uzina cu vapori este construita in Pantin.

In 1897 se vand 2 milioane de cutii de pudra de orez de Java in intreaga lume. Mesajul de pe ambalaj figura la momentul respectiv in 5 limbi, in timp ce adresa telegrafica Bourjois era “Poudjava Paris”!

brand-bourjois-istoria-primul-produs-bourjois-pudra-de-orez

1898: un catalog cu peste 700 de referinte!

Rafinament in cel mai mic detaliu – astfel putea fi caracterizat fiecare produs inclus in catalogul Bourjois: fard de obraz, fard de pleope, pudra de orez, lac de unghii, ruj, tablete indiene (stramosul bine cunoscutului mascara de astazi), dar si “esente de parfum pentru batiste”, “saculeti parfumati pentru papucii de casa”, pasta de dinti, lotiuni pentru par…si chiar “pomada pentru fixarea mustatii”!

Oferta de produse de infrumusetare este extrem de larga, iar fiecare produs in parte elaborat cu o grija remarcabila pentru detalii, de la produsul finit pana la prezentarea lui in catalogul de vanzare.

brand-bourjois-istoria-primul-produs-bourjois-ruj-gloss

Bourjois parfumier…anul 1924 aduce in prim plan legendarul “Mon Parfum”, in timp ce in 1928 ia nastere “Soir de Paris”

Ernest Beaux concepe Soir de Paris, un parfum in care aromele de ambra, insotite de note florale si condimentate se imbina armonios intr-un flacon de un bleu nocturn, devenit in prezent obiect de colectie. In Statele Unite, parfumul este numit “Evening in Paris” si se bucura de un succes enorm.
Cu Soir de Paris, luxul burgheziei devine accesibil si claselor mijlocii care incep sa prinda contur in anii 1930.
brand-bourjois-istoria-primul-produs-bourjois-parfum

Bourjois « L’Ami des Dames »

Acesta era numele unui set de machiaj extrem de practic realizat in anul 1890 care ia nastere din preocuparea Bourjois de a simplifica viata femeilor si maniera lor de a se infrumuseta. Este vorba despre un mic recipient in forma cilindrica, de culoare bleumarin, ce contine un ruj, o pudra, un puf si un creion pentru ochi.

In versiune ultra-plata, Bourjois realizeaza o paleta cu oglinda incorporata, completata de un mini ruj, un puf pentru pudra in forma de barza si un esantion de pudra: toate acestea intr-o forma nomada si eleganta totalmente avangardista.

Un alt produs complice realizat de Bourjois: un flacon pentru corset, extrem de usor de purtat.

brand-bourjois-istoria-primul-produs-bourjois-flacon-pentru-corset

Bourjois insoteste femeile in lupta lor pentru emancipare

In timpul anilor nebuni, epoca in care femeile isi revendica independenta si o noua identitate, simbolizate de celebra moda “garçonne”, Bourjois se alatura femeilor in noua lor maniera de a se machia fara nicio constrangere, pentru ele insele, din simpla dorinta de a-si afirma personalitatea.
Urmand traseul futurist care il caracterizeaza, in 1936 Bourjois evoca intr-unul dintre mesajele sale publicitare dreptul de vot al femeilor in timp ce acesta facea doar subiectul discutiilor din Parlamentul Francez, fiind acordat efectiv femeilor abia in 1945!

brand-bourjois-istoria-primul-produs-bourjois-ruj-gloss-pudra

O marca moderna si avangardista

Odata cu finalul secolului al XIX-lea, Bourjois inventeaza formatele “mini”, alaturand astfel confortul si designul pretios unor game moderne ce impregneaza brandul Bourjois cu un caracter nomad, demn de emblema pionieratului la momentul respectiv.
Totodata precursor in domeniul marketingului al “story-telling-ului”, Bourjois povesteste in 1924 aventurile lui «Babette », un personaj feminin fictiv, inzestrat cu eleganta pariziana, care timp de 6 ani este prezent in toate marile ziare ca ambasador al Parfumurilor si al Fardurilor Pastel: mai mult de 200 de mini texte percutante, cu titlu de feuilleton umplu paginile celor mai citite jurnale frantuzesti: «Babette extermina cateva statui», «Babette intr-o situatie dificila!», «Babette pregateste o capodopera», «Babette si logodnicul recalcitrant»…

brand-bourjois-istoria-primul-produs-bourjois-ruj-gloss-fond-de-ten

Bourjois astazi: 

Fiind una dintre cele mai vechi companii frantuzesti de cosmetica si, in acelasi timp, un brand extrem de dinamic, Bourjois va pune la dispozitie produsele la care ati visat dintotdeauna. Vrei gene hipnotizante, buze seducatoare si ploape uimitoare? In acest caz, lasa-te cucerita de Bourjois! Imbinand cu succes rafinamentul si farmecul parizian intr-un mod cu totul inedit, aceasta linie de machiaj moderna a oferit produse de inalta calitate si o gama versatila de culori si texturi, ce au impus trendul de generatii intregi. Mixajul lor unic de culoare, calitate si « je ne sais quoi » face ca fiecare fard de ploape, mascara, ruj sau blush sa fie cu totul deosebite. Fii creativa si lasa-te invaluita de chic-ul parizian cu… .Bourjois !
Istoria ramane, tehnologia se schimba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *