Istoria rujului

Simbol al sexualitatii, senzualitatii si erotismului, rujul este astazi un accesoriu de nelipsit in orice trusa de make-up.

Sutele de nuante , modele, cu diverse consistente si aplicatoare, intr-o gama enorma, usor de indepartat sau permanente, unicate sau de serie, cu sclipiri de diamant, de aur sau mate, au creat de-alungul timpului o adevarata industrie profitabila.

Moda se schimba, trendurile – la fel, insa rujul ramane, peste timpuri si stiluri, la fel de apreciat. Ce este insa rujul si ce a reprezentat de-alungul timpului pentru doamnele lumii?

Cercetari arheologice amanuntite au scos la iveala faptul ca prima utilizare a rujului a avut loc in urma cu 5000 de ani, pe teritoriul Mesopotamiei (Irak, Siria si sudul Turciei de astazi). Considerat o arma de seductie, rujul a devenit cu adevarat valoros: in ceara de albine colorata erau amestecate pietre semipretioase fin macinate, care dadeau o stralucire aparte buzelor.

Celebra regină egipteană Cleopatra, folosea “gândaci de cârmâz”, (insecte care cresc pe anumiţi cactuşi), uscaţi şi pisaţi pentru a-şi colora buzele într-o puternică nuanţă de roşu carmin. Egiptencele au fost fermecate de puterea pe care buzele lor pline si rujate o aveau asupra barbatilor. Insa acest instrument de cucerit a devenit cu adevarat popular in timpul reginei Elisabeta I a Angliei, in secolul al 16-lea, regina care a si lansat dealtfel moda tenului alb, pudrat excesiv, si a buzelor rosii , carnale.

Utilizarea rujului de catre femeile de rand a cunoscut insa si perioade de interdictie: in Evul Mediu, Inchizitia pedepsea folosirea sa, denumindu-l obiect al diavolului, iar in perioada Revolutie Franceze, numai doamnele de moravuri usoare il puteau folosi fara a fi privite acuzator.

A trecut insa de toate obstacolele, a capatat statutul de “favorit” iar numarul marcilor a crescut direct proportional cu cel al utilizatoarelor, astfel ca rujul impodobeste astazi milioane de buze , devenite, printr-o singura miscare, mult mai seducatoare.

Stiati ca?

  • Primul ruj pentru volum a apărut pe piaţă în anul 1915.
  • Pe parcursul întregii vieţi, o femeie “consumă” până la 3 kg. de ruj, doar prin simplul fapt că acesta se ia de pe buze în timpul mesei. De aceea este necesar să reaplicăm rujul după fiecare masă!
  • În timpul Renaşterii islamice, medical şi chimistul arab din Andaluzia Abu al-Qasim al-Zahrawi (Abulcasis) a inventat rujul solid, alcătuit din parfum şi alte ingrediente presate în forme. El a descris procesul de fabricaţie în enciclopedia sa de medicină şi chirurgie, cunoscută sub titlul de Al-Tasrif.
  • În 1770, parlamentul britanic a dat o lege care prevedea judecarea pentru vrăjitorie a oricărei femei care folosea ruj de buze.
  • Max Factor, marele artist în arta machiajului pentru vedetele de la Hollywood, a inventat luciul de buze în anul 1930.
  • Popularitatea rujului a crescut în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial mulţumită industriei cinematografice, iar folosirea acestuia a devenit obişnuită pentru majoritatea femeilor.
  • În 1950, chimistul american Hazel Bishop a creat primul ruj care nu se întinde şi rezistă mult timp pe buze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *